Посилки з-за кордону: за всі товари і гаджети дорожчі за 100 євро доведеться платити податки. Кабмін вніс у Раду законопроект

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:

Кабінет міністрів запропонував Верховній Раді встановити, що посилки вартістю вище за €100, які приходять з-за кордону приватним особам, обкладаються податком. Про це йдеться в законопроекті №9260.

Як зміняться правила оподаткування посилок?

Юридичним особам та фізичним особам-підприємцям без податків можна буде замовляти посилки на €150, а приватним — лише до €100. Зараз закон передбачає, що податки беруть тільки з посилок дорожче €150, хто б їх не отримував. Законопроект також пропонує визначити операторів поштового звʼязку податковими агентами. Тобто саме вони будуть платити ПДВ на посилки, вартість яких перевищить ліміт. Хоча це також означає, що одержувачу посилки платити податок не доведеться, але можуть зрости ціни на міжнародну доставку.

Нові правила пропонують ввести з липня 2019 року. З 1 січня по 31 червня 2019 року буде перехідний період зі старим лімітом в €150.

Це перша пропозиція ввести податки на посилки?

Ні. У грудні 2017 року Верховна Рада встановила, що без сплати мит українці можуть отримувати три посилки з-за кордону вартістю до €150 на місяць. Все, що перевищує цей ліміт, оподатковується. Ці правила набудуть чинності з 1 січня 2019 року.

Це викликало обурення одержувачів. Вони скаржилися, що податок будуть стягувати з кожної четвертої закордонної посилки. Крім того, поштові організації відзначали, що складно налагодити глобальний облік одержувачів, термін доставки істотно зросте, тому що в Україні недостатньо митників, щоб оперативно перевіряти все.

Що ще пропонується змінити?

Законопроект передбачає і низку інших податкових змін: з липня 2019 ставки акцизного податку на тютюнові вироби виростуть на 9%, з січня 2019 року ставка екологічного податку за стаціонарні викиди двоокису вуглецю (СО2) збільшиться до 10 грн/тонну і буде зростати щорічно на 5 гривень до 2023 року (до 30 грн/тонну). Ставки ренти за видобуток нафти та конденсату пропонується збільшити на 2 процентних пункти і для залізної руди — на 0,8 процентного пункта, а ставки рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів — на 50%.

Крім того, пропонується запровадити ліцензування діяльності всіх субʼєктів господарювання, які виробляють, зберігають і торгують пальним; встановити нульову ставку акцизного податку на етиловий спирт, з якого виробляють харчовий оцет, парфумерію, косметику і технічну продукцію, але при цьому підвищити контроль на підприємствах, які отримують цей спирт.