Українець уперше через суд домігся права розпоряджатися землею через рішення ЄСПЛ

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:

Донецький апеляційний суд, посилаючись на рішення Європейського суду з прав людини, визнав право мешканця Донецької області обмінювати землю, повідомляє Opendatabot.

Що сталося?

У травні 2018 року Європейський суд з прав людини вирішив, що мораторій на продаж землі, який діє в Україні, порушує права людини. Рішення було прийнято в межах справи «Зеленчук та Цицюра проти України». Суд постановив, що держава не забезпечила справедливий баланс між загальними інтересами суспільства та майновими правами заявників.

Тепер це рішення врахували і в українській судовій практиці.

Чому це важливо?

Рішення ЄСПЛ в Україні можуть бути джерелом права. І тепер український суд послався на рішення ЄСПЛ у справі, що стосується ринку землі. Прокурор же в цій справі посилався на мораторій на продаж землі, який діє в Україні вже більше 10 років, і тому просив визнати договір про обмін землі не дійсним. Але суд цей аргумент не переконав.

«При вирішенні справи суд послався на висновки Європейського суду з прав людини у справі «Зеленчук і Цицюра проти України», ст.14 Конституції та норми цивільного та земельного законодавства України, що регулюють виниклі у справі правовідносини», — йдеться в рішенні.

Юрист Юридичної фірми «Ілляшев та партнери» Дмитро Грибов каже, що це «одне з перших і точно дуже важливе рішення», у якому посилаються на ЄСПЛ.