Швейцарія видала Україні екс-керівника агрохолдингу «Мрія». Його підозрюють у шахрайстві на 800 мільйонів гривень

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:

Швейцарія передала Україні колишнього співвласника агрохолдингу «Мрія» Миколу Гуту, якого розшукували за шахрайство в особливо великих розмірах — близько 800 млн грн. Про це повідомила Генеральна прокуратура.

Федеральний Департамент юстиції та поліції Швейцарії прийняв рішення про екстрадицію чоловіка у жовтні. Але, за словами заступника генпрокурора Євгена Єніна, вона «ускладнювалася протидією зацікавлених осіб не тільки у швейцарській, а і в українській правоохоронній та судовій системах».

Єнін підкреслив, що «ані великі гроші, ані дорогі адвокати не допоможуть уникнути відповідальності закордоном». Ані прокуратура, ані заступник генпрокурора не називають прізвище виданого чоловіка, але кілька ЗМІ підтверджують, що йдеться саме про Гуту.

Агрохолдинг «Мрія» в 1992 році зоснував батько Миколи Гути Іван. У 2008 році Миколу призначили генеральним директором холдингу. У серпні 2014 році несподівано «Мрія» не змогла розрахуватися з боргами і оголосила технічний дефолт, а за день до цього керівництво продало 700 одиниць сільгосптехніки на підставні фірми.

Пізніше зʼясувалося, що протягом багатьох років компанія не була прибутковою, а звітність фальсифікували. Сукупна заборгованість холдингу з урахуванням гарантій, наданих повʼязаним із сімʼєю Миколи Гута компаніям, на момент оголошення дефолту становила близько $1,3 млрд. Микола Гута незаконно вивів з холдингу більше $200 млн. Після банкрутства він втік і переховувався від кредиторів і правоохоронних органів. У 2015 році Інтерпол оголосив його в міжнародний розшук за підозрою у шахрайстві в особливо великих розмірах.