Убивство Хашоггі: Саудівська Аравія послала на допомогу Стамбулу 11 осіб. Двоє з них повинні були «замести» сліди злочину

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Убивство Хашоггі: Саудівська Аравія послала на допомогу Стамбулу 11 осіб. Двоє з них повинні були «замести» сліди злочину

Muhammed Enes Yildirim / Anadolu Agency / Getty Images

Саудівська Аравія посилала в Стамбул токсиколога і хіміка. Вони повинні були усунути сліди вбивства журналіста Джамаля Хашоггі, пише ВВС.

Вони приїхали у складі групи з 11 осіб, яка повинна була допомагати турецькій стороні у розслідуванні інциденту. За інформацією газети Sabah, із Ер-Ріяда у складі групи в Стамбул прибули хімік і токсиколог. Видання називає їхні імена: Ахмед Абдулазіз аль-Джонабі та Халед Яхія аль-Захрані.

Їх завданням було знищити сліди злочину, перш ніж у будівлю саудівського консульства і резиденції консула пустять турецьких слідчих. За даними видання, «чистильники» відвідували будівлю консульства щодня з 12 по 17 жовтня, а через три дні залишили країну.

Напередодні сини Хашоггі виступили з вимогою до Саудівської Аравії повернути їм тіло батька, щоб поховати його. «Все, що ми хочемо просто зараз, — це поховати його в Аль-Баки [цвинтар] в Медині [Саудівська Аравія] разом з іншою частиною його сімʼї», — сказав Салах Хашоггі.

Джамаль Хашоггі зник 2 жовтня після того, як зайшов у генконсульство Саудівської Аравії в Стамбулі. Спочатку влада Саудівської Аравії заявляла, що злочин став результатом раптової бійки, але потім визнала, що вбивство Хашоггі було навмисним. У королівстві затримали 18 осіб під час розслідування.

За версією турецьких слідчих, Хашоггі задушили відразу після входу в будівлю генконсульства, а згодом тіло розчленували і розчинили в кислоті.