Проміжні вибори у США: кого обирають і чим вони закінчаться для Трампа

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Проміжні вибори у США: кого обирають і чим вони закінчаться для Трампа

Olivier Douliery-Pool / Getty Images

Сьогодні, 6 листопада, у США відбудуться проміжні вибори. Це голосування вважається другим за важливістю після президентської гонки. Американці повністю переоберуть Палату представників (435 членів), третину Сенату і губернаторів у 36 штатах. Результати голосування матимуть величезний вплив на останні два роки президентського терміну Дональда Трампа і покажуть, наскільки його підтримують виборці. Перемога республіканців допоможе главі Білого дому зміцнити свої позиції, однак перемога демократів дозволить ініціювати низку розслідувань проти президента й обмежити його політичні можливості.

Які шанси у республіканців і демократів

Зараз у Палаті представників з 435 членів 240 місць у республіканців. Щоб демократи отримали більшість під час виборів, їм потрібно буде зберегти нинішні 194 місця, а також отримати ще 24, пише Інтерфакс. Згідно з останніми опитуваннями, боротьба між республіканцями і демократами за місця у Палаті представників буде активною, зокрема в штатах Флорида, Північна Кароліна, Пенсільванія і Вірджинія. Демократи мають більше шансів на те, щоб отримати більшість у Нижній палаті Конгресу.

«Консерватори контролюють і Верховний суд. Відповідно, на виборах буде стояти питання про контроль над Конгресом і співробітництво з Трампом», — пояснює у своєму Telegram-каналі український інвестор і фінансист Сергій Носенко. Він відзначає, що вибори відбуваються у США на тлі відчутного економічного зростання. У США рік тому стартувала податкова реформа Tax Cut: зростають зарплати, рекордно низький рівень безробіття.

«Оскільки в Америці любити гроші не соромно, рівень підтримки республіканців високий і має тенденцію до зростання. Свою кампанію GOP [Республіканська партія] будує саме на економічних тезах», — пише Носенко.

Демократи ж роблять акцент на нелегальних мігрантах, індіанцях, правах меншин, більш доступній освіті та медичній страховці для бідних.

«Це їх телеканали мало не в прямому ефірі показують караван біженців з Гондурасу, які збираються вторгнутися на територію США, тому що у них в Гондурасі злидні. З 35 сенаторів, які проходять перевибори, 26 — демократи, 9 — республіканці. GOP досить просто зберегти існуючі позиції, і шанси досягти цієї мети у них високі. Опитування показують, що спірних місць усього 5», — зазначає фінансист.

Коли відкриються виборчі дільниці

Виборчі дільниці відкриються 6 листопада по всій країні, проте час їх роботи в кожному зі штатів різний. В окрузі Колумбія зареєстровані виборці зможуть проголосувати з 07:00 до 20:00 за місцевим часом. У штаті Нью-Йорк дільниці будуть відкриті з 06:00 до 21:00, а в Арканзасі — з 07:30 до 19:30. Між тим, частина американців проголосувала достроково. Близько 24,7 млн людей віддали свої голоси на проміжних виборах заздалегідь.