Справа про держзраду Януковича: президента-втікача викликали в суд для останнього слова

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Справа про держзраду Януковича: президента-втікача викликали в суд для останнього слова

Мосієнко Андрій / УНІАН

Оболонський районний суд Києва викликав президента Віктора Януковича на засідання 19 листопада для виголошення останнього слова. Повістка опублікована 6 листопада в газеті «Урядовий курʼєр», передають «Українські Новини».

Януковичу дозволено брати участь у суді за допомогою відеоконференцзвʼязку.

Поважними причинами неприбуття до суду є: утримання під вартою Януковича, відсутність його за місцем проживання через відрядження або подорож, смерть родичів або тяжка хвороба. Також перешкодою можуть бути обставини непереборної сили (епідемії, військові події, стихійні лиха тощо).

30 жовтня суд завершив дебати у справі про державну зраду Віктора Януковича. На засіданні 19 листопада суд може піти у дорадчу кімнату для ухвалення остаточного рішення. Прокурор Роман Кравченко заявив, що «сторона звинувачення повністю довела вину обвинуваченого Віктора Януковича». Перед цим адвокат Януковича Олександр Байдик заявив про готовність екс-президента виступити з останнім словом у суді.

Віктора Януковича звинувачують за трьома статтями Кримінального кодексу: державна зрада, пособництво у веденні агресивної війни і пособництво в посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, що спричинило загибель людей або інші тяжкі наслідки.

Суд розглядає цю справу з кінця червня 2017 року. Прокуратура просить засудити Януковича до 15 років в’язниці та стягнути з нього 98 561 гривень процесуальних витрат за судові експертизи.