Головред «Медузи» Колпаков повернувся до роботи після скандалу про домагання

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Головред «Медузи» Колпаков повернувся до роботи після скандалу про домагання

Facebook / Ilya Zhegulev

Рада директорів російськомовного видання «Медуза» повернула до роботи головного редактора Івана Колпакова. Раніше його на два тижні відсторонили від посади через звинувачення в домаганнях на вечірці редакції, повідомлено на сторінці ресурсу в Facebook .

Що сталося?

20 жовтня «Медуза» відзначала в Ризі день народження. На вечірці приблизно о четвертій годині ранку головний редактор Іван Колпаков, який був дуже пʼяний, доторкнувся до сідниці дружини одного з працівників «Медузи» і сказав: «Ти єдина на цій вечірці, кого я можу харассити [від англ. harassment — вчиняти акти сексуального домагання до колег, користуючись своїм службовим становищем], і мені за це нічого не буде». Після цього він пішов. Про ці події редакція знає зі слів дівчини.

«У нас немає підстав їй не довіряти. Іван не памʼятає, що саме сталося, але визнає, що таке могло бути», — пише «Медуза».

Що було далі?

Після того, як про інцидент дізналися, Колпаков зібрав екстрену редколегію, щоб пояснити, що збирається робити і як планує виправляти ситуацію. Він особисто вибачився перед чоловіком потерпілої, який перебував у редакції, а ввечері письмово — перед самою дівчиною. Після обговорення Іван Колпаков запропонував тимчасово відсторонити його від виконання обовʼязків. Розслідувати інцидент і вирішувати, як бути далі, було доручено раді директорів. Виконуючим обовʼязки головного редактора з ініціативи засновників «Медузи» стала Галина Тимченко, генеральний директор видання.

Що ж вирішила рада директорів?

Після розслідування в «Медузі» вирішили:

1. Те, що сталося — неприйнятна поведінка. Редакція її різко засуджує.

2. Це разовий інцидент. Проблема не має системного характеру. Колпаков ніколи не дозволяв собі такого раніше. Двотижневе відсторонення від роботи і публічне (а також внутрішнє) засудження рада вважає достатнім покаранням.

3. Редакція складе правила, яка поведінка співробітників вважається неприйнятною і якою може бути відповідальність за порушення.

4. Публічність і тимчасове відсторонення є достатнім покаранням та гарантією того, що таке не повториться.

Що говорить сам Колпаков?

Іван Колпаков називає свою поведінку «бридкою витівкою». Каже, що не розуміє, як міг так вчинити.

«Перед усіма мимовільними учасниками інциденту я вибачився відразу й неодноразово (того ж дня, коли мені розповіли про те, що трапилося — я напився настільки, що нічого не памʼятав). Я сам себе усунув від управління редакцією, і не було в моєму житті гіршого за ці два тижні — поки я чекав рішення ради директорів. Звичайно, я неймовірно радий, що рада директорів мене повертає — вона могла діяти як завгодно, аж до найжорсткіших заходів. Я робив і роблю все, щоб виправити ситуацію», — написав Колпаков на своїй сторінці в Facebook.