Україна готова обміняти 23 росіян на українських політвʼязнів і помилувати кілька десятків сепаратистів для обміну

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Україна готова обміняти 23 росіян на українських політвʼязнів і помилувати кілька десятків сепаратистів для обміну

Космач Олександр / УНІАН

Представники України на засіданні Трьохсторонньої контактної групи в Мінську попросили Росію надати офіційну відповідь на пропозицію щодо обміну увʼязненими. Про це у Facebook повідомила перший віце-спікер Ради Ірина Геращенко.

«Українська сторона сьогодні ще раз звернулася з вимогою до представників РФ негайно надати офіційну відповідь на пропозицію передати ім 23 злочинів-росіян в обмін на політвʼязнів Кремля», — написала вона. Також Україна готова помилувати «кілька десятків сепаратистів» в обмін на 20 цивільних і військових українців.

За словами Геращенко, на засіданні Росія офіційно заявила, що визнає результати «виборів у ДНР і ЛНР». Україна в свою чергу вважає, що РФ «видала цією заявою мандат на війну, яку вона давно оголосила Україні», зриває переговори в Мінську і дестабілізує ситуацію на фронті.

«Це повтор сценарію 2014 року, коли псевдовибори, організовані Кремлем, призвели до зриву мінських переговорів, невиконання мінських угод і серйозної дестабілізації на Донбасі, тисяч жертв серед військових і цивільних», — зазначила Геращенко. Представник ОБСЄ Мартін Сайдік заявив, що вибори в ОРДЛО категорично суперечать духу і букві мінських угод.

Україна також закликала ОБСЄ забезпечити спостереження за безпекою і гуманітарною ситуацією в анексованому Криму. «Ми вимагаємо допуску і доступу СММ до всієї тимчасово окупованої РФ території Донбасу і Криму!» — підкреслила віце-спікер.

Україну на переговорах в Мінську знову представляв радник президента Руслан Демченко.