США голосують на проміжних виборах: черги під дощем на виборчі дільниці та собаки з наклейками «I voted» у соцмережах

Дата:

У США 6 листопада проходять проміжні вибори. Американці переобирають повний склад Палати представників (435 членів), третину Сенату, 36 губернаторів, а також місцеву владу: законодавчі збори штатів, чиновників місцевого рівня — від суддів до членів шкільних рад.

Чому це важливо?

Голосування 6 листопада вважається другими за значенням після президентської гонки. Результати виборів покажуть, чи збережуть республіканці більшість у Палаті представників і Сенаті. Багато хто взагалі називає ці вибори «репетицією» президентської кампанії 2020 року.

Від результату голосування залежатиме внутрішня і зовнішня політика США на найближчі два роки, а також доля розслідування звʼязків оточення Трампа з Кремлем. Перемога республіканців зміцнить позиції діючого президента. У цьому випадку він зможе посилити міграційну політику, скасувати громадянство за правом народження і побудувати стіну на кордоні з Мексикою.

Якщо більшість в обох палатах отримають демократи, вони зможуть заблокувати будь-які ініціативи Трампа; розслідування ймовірного втручання Москви у президентські вибори може перейти до активної фази, а питання про імпічмент президенту — на перший план.

Що відбувається на дільницях?

Голосування почалося у Вермонті — на північному сході США о 05:00 (12:00 за Києвом) і завершиться із закриттям дільниць на Гаваях о 18:00 (06:00 за Києвом).

Понад 30 млн виборців проголосували достроково, зокрема й президент США Дональд Трамп з дружиною Меланією. Але більшість все ж воліє особисто відвідати виборчу дільницю. Американці роблять селфі, постять у соцмережах наліпки «Я проголосував», які роздають на виборчих дільницях, і фото домашніх улюбленців.

Демократ Роберт Керолл пише у Twitter, що явка буде високою, судячи з дільниць у Брукліні.

На Манхеттені виборців не зупинив дощ, на дільниці вишикувалася черга під парасольками.

Голосування у Джорджії також супроводжується поганою погодою.

Ще однією особливістю проміжних виборів є велика кількість кандидатів-новачків, жінок і представників ЛГБТ. 239 жінок претендують на місце в нижній палаті Конгресу та 23 — на посаду сенатора. Цю ситуацію деякі журналісти алегорично називають «рожевою хвилею».