Вибори в США: демократи вперше за 8 років здобудуть більшість у нижній палаті Конгресу

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Демократична партія вперше за вісім років отримує більшість у Палаті представників Конгресу США на проміжних виборах, повідомляє Fox News . Республіканці зберігають контроль над Сенатом.

Щоб здобути контроль над Палатою представників, демократам потрібно було збільшити свою частку на 23 голоси, пише ВВС. На цей момент вони перемогли у 26 округах, до цього представлених республіканцями. До того ж демократи навіть здобули перемогу в кількох округах, де від них ніхто цього не чекав.

«Навіть якщо вони ще поступляться в кількох округах, у них все одно буде більшість у Палаті представників», — йдеться в повідомленні.

CBS прогнозує, що у демократів буде 229 голосів з 435.

«За весь вечір я майже не чула слів «змова з Росією», — зауважила радник президента Дональда Трампа Келліенн Конвей. «Людей хвилює охорона здоровʼя, імміграція, національна безпека», — додала вона.

Під час передвиборної кампанії демократи основний акцент робили на захист системи медичного страхування, звинувачуючи республіканців у прагненні її зруйнувати. Опитування, проведене в день голосування та напередодні, показало, що більшість американських виборців ця тема хвилює найбільше.

Партії президента Дональда Трампа вдалося утримати контроль над верхньою палатою Конгресу. Демократам, щоб отримати більшість у Сенаті, потрібно було перемогти в двох республіканських штатах і не програти жодного свого. Зробити це вони не змогли.

Трамп уже назвав вибори в Конгрес «величезним успіхом».

«Грандіозного успіху досягнуто сьогодні ввечері! Спасибі всім», — написав він у своєму Twitter.

Проміжні вибори у США відбулися 6 листопада. Американці переобирають повний склад Палати представників (435 членів), третину Сенату, 36 губернаторів, а також місцеву владу: законодавчі збори штатів, чиновників місцевого рівня — від суддів до членів шкільних рад.