Прокуратура: Сина Грицака в 2014 році примусили переслідувати активістів Євромайдану

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Прокуратура: Сина Грицака в 2014 році примусили переслідувати активістів Євромайдану

Радіо Свобода

Прокуратура Полтавської області стверджує, що у 2014 році Олег Грицак, син голови Служби безпеки України Василя Грицака, підтримував у суді переслідування активістів Євромайдану, бо не міг чинити опір керівництву, повідомляє BIHUS.Info.

Мова йде про обрання запобіжного заходу для студентів Вадима Ковальова і Данила Окулова, а також активіста Сергія Симонова в січні 2014 року. Під час Євромайдану їх затримували за участь у громадських акціях та опір поліції. Грицак як представник прокуратури домагався їх арешту в Оболонському районному суді Києва.

Але в прокуратурі Полтавської області, заступником начальника якої зараз є син голови СБУ, стверджують, що він діяв не добровільно, а виконував накази керівництва. «На той час Грицак О. В. займав посаду рядового прокурора прокуратури, що є найбільш низовою ланкою прокурорських працівників, тому не міг жодним чином впливати на рішення керівництва… Групу прокурорів було зобов’язано відповідно до галузевих наказів з’явитись до суду та зачитати позицію старшого процесуального керівника», — зазначили в прокуратурі.

Тоді судді вирішили застосувати до майданівців більш м’які заходи — домашній арешт. У прокуратурі акцентують, що Грицак не подавав апеляції на рішення суду, «незважаючи на бажання керівництва обрати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою» і навіть у подальшому підтримав клопотання студентів щодо зміни запобіжного заходу з цілодобового на нічний домашній арешт. Документами судових засідань це не підтверджено.

«Грицак О. В. особисто слідчі дії у вказаних кримінальних провадженнях не виконував, вказівок слідчим щодо розслідування кримінальних проваджень не надавав, жодних документів останнім підписано не було», — додають у прокуратурі.

Сам Грицак ці події не коментує, також невідомо, хто саме віддавав йому накази. Але начальник Управління спеціальних розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк зазначає, що син голови СБУ мав можливість не брати участь у переслідуванні активістів. «Досвідчені слідчі і прокурори, розуміючи, що відбувається, лягали на лікарняний або знаходили собі якісь інші причини для того, щоб не приймати рішення. А керівники вибирали наймолодших, недосвідчених, які не усвідомлювали, чим для них це може закінчитися», — пояснив він.

Адвокат родин Небесної сотні Віталій Титич вважає, що і пересічні прокурори, які підтримували обвинувачення в судах, мають нести відповідальність за участь у незаконному затриманні та переслідуванні майданівців.

Раніше журналісти Bihus.Info у своєму розслідуванні заявили, що Грицак-молодший уникнув люстрації, але в Міністерстві юстиції цю інформацію підтвердити не змогли.