«Ігор-дах». Двоюрідного брата Путіна наймали на роботу для покривання незаконних схем, але це не допомагало

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:

Ігор Путін, двоюрідний брат президента РФ, з початку 2000-х встиг попрацювати в 33 організаціях, більшість із яких перстали існувати, пише інтернет-видання «Проект».

Хто такий Ігор Путін?

Син Олександра Путіна, рідного брата батька президента РФ Володимира Путіна. Двоюрідні брати познайомилися в дитинстві, коли Олександр закінчив Військову академію тилу і транспорту в Ленінграді. Влітку Путіни разом збиралися в підмосковному будинку відпочинку КПРС, якщо збігалися відпустки.

Проте школу Ігор Путін закінчив уже в Рязані, де його батько служив в автомобільному військовому училищі. З моменту переїзду туди рязанські Путіни з президентом бачилися рідко. «Вони взагалі не спілкуються. Президент не обізнаний про роботу Ігоря Путіна», — стверджує прес-секретар президента Дмитро Пєсков.

Після закінчення школи Ігор пішов у той же військове училище, де працював його батько. Після училища він служив в Уссурійську, Казахстані і Вольське, а вийшовши на військову пенсію, повернувся до батьків у Рязань.

Що він робив після того, як Володимир Путін став президентом?

Використовував прізвище в особистих цілях. Спершу він став головою Ліцензійної палати Рязанської області, потім його покликали в банківські структури «Газпрому» в Москві. Однак там Ігор не пропрацював і чотирьох місяців. Раптовому звільненню передував інцидент у банку, після чого Володимир Путін порадив кузену покинути установу і взагалі «бути непомітним».

Після цього Ігор перебрався в Самару і став головою ради директорів Самарського резервуарного заводу (СРЗ), яким володів місцевий олігарх Андрій Іщук. «Іщук хотів собі солідну людину для прикриття, з красивим прізвищем, щоб не чіпали зайвий раз. І знайшов собі цього Путіна», — стверджують джерела.

У результаті колишній гендиректор СРЗ Сергій Богданов потрапив до вʼязниці за зловживання повноваженнями. Сам він стверджував, що продукцію заводу без передоплати відвантажив Путін, але він проходив у справі лише свідком. «Допитували його так: «А як вас звуть? А як вам погода?» — жартує Богданов, який читав протокол допиту.

Згодом Ігор Путін повернувся до Москви і продовжив працевлаштовуватися на високих посадах, хоча ні професіоналізмом, ні звʼязками не відрізнявся. Зокрема, його встигли взяти на роботу в кілька банків: Мастер-банк, Російський земельний банк, Промсбербанк, які брали участь у виведенні коштів за кордон. Усі ці фінустанови в результаті фігурували в кримінальних справах і були ліквідовані. Проте Путіна до відповідальності ніхто не притягнув.

Всього з 33 організацій, у яких Ігор Путін обіймав керівні посади або був акціонером, 15 були закриті, шість збанкрутували та шість ліквідували.

Чим зараз займається Ігор Путін?

Вийшов на пенсію. Він купив собі старий будинок на колесах і землю на березі Волги під будівництво особняка. За словами знайомих, Ігор не раз скаржився, що не може поспілкуватися Володимиром Путіним і навіть привітати його з днем народження. Говорити з журналістами він відмовляється.