Суд відпустив на свободу екс-керівника агрохолдингу «Мрія», якого шукали понад три роки. Поліція не вбачає підстав для арешту

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Суд відпустив на свободу екс-керівника агрохолдингу «Мрія», якого шукали понад три роки. Поліція не вбачає підстав для арешту

МРІЯ Агрохолдинг

Шевченківський районний суд Києва відпустив під особисте зобовʼязання колишнього співвласника агрохолдингу «Мрія» Миколу Гуту, повідомив theБабелю прес-секретар Генеральної прокуратури Андрій Лисенко.

За його словами, це рішення суд ухвалив 6 листопада. Розслідування щодо Гути веде Слідче управління Головного управління Національної поліції у Києві, а процесуальне керівництво здійснює столична прокуратура.

Пізніше Шевченківський райсуд повідомив, що про особисте зобовʼязання для Гути клопотав слідчий київської поліції, а тому суддя не міг обрати більш серйозний запобіжний захід. У свою чергу радник міністра внутрішніх справ Михайло Апостол в коментарі «Економічній правді» зазначив, що у слідчого «не було підстав» просити заарештувати екс-керівника «Мрії». «Чоловік перебував кілька років у Швейцарії... Вагомих причин для його арешту, щоб держава витрачала гроші на його утримання, не було», — заявив він.

Апостол також висловив думку, що слідчим і прокурорам буде складно довести вину підозрюваного. «Якщо у Гути будуть хороші адвокати, вони можуть навіть домогтися моральних виплат», — сказав радник міністра.

  • Гуту підозрюють у шахрайстві в особливо великих розмірах — близько 800 млн грн. Після того, як «Мрія» у 2014 році оголосила технічний дефолт, зʼясувалося, що заборгованість холдингу становила близько $1,3 млрд, а Микола Гута незаконно вивів понад $200 млн.
  • Гута переховувався від кредиторів та правоохоронних органів. У 2015 році Інтерпол оголосив його в міжнародний розшук. 5 листопада Швейцарія екстрадувала Гуту в Україну.