Рада змінила правила розмитнення автомобілів

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Верховна Рада змінила систему оподаткування ввезення легкових автомобілів, повідомлено на її сайті.

За прийняття законопроекту всього проголосували 250 нардепів.

Акцизи

Базові ставки акцизного податку визначили так: для автомобілів з бензиновим двигуном до 3 тис. куб. см — €50, понад 3 тис. куб. см —€100. Для автомобілів на дизелі з обʼємом двигуна до 3,5 тис. куб. см — €75, понад цей обʼєм — €100.

До цих ставок будуть застосовувати коефіцієнти. У перші 90 календарних днів після набуття чинності цим законом буде діяти знижуючий коефіцієнт 0,5 для базових ставок.

Акциз складатиметься з базової ставки, помноженої на обсяг двигуна та вік машини. Наприклад, акциз для автомобіля 2010 року випуску з бензиновим двигуном 1600 куб. см буде виглядати так: €50 (базова ставка для бензинового двигуна) х 1, 6 (обʼєм двигуна в тис. куб. см) х 8 (вік авто) = €640. Для автомобілів із дизельним двигуном — та сама формула, але базова ставка складе вже €75 євро.

Вік автомобілів

Як повідомляють «Українські новини», голова комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна повідомила, що встановлено верхню межу коефіцієту віку авто — 15 років. Тобто якщо автомобіль буде старший від 15 років, то коефіцієнт віку залишиться на рівні 15.

Штрафи

Якщо автомобіль ввезли в Україну в режимі транзиту або тимчасового ввезення, його не можна передавати у власність іншим особам або розбирати на запчастини.

При цьому для реєстрації таких автомобілів необхідно буде сплатити 8,5 тис. гривень штрафу за порушення режиму перебування їх у країні. Всі кошти, які будуть надходити до держбюджету від цих процедур, за словами Южаніної, будуть спрямовані на пенсійне забезпечення.

Як повідомляє кореспондент theБабеля, мітингувальники зустріли прийняття законопроекту вигуками «Ганьба». Вони очікували на повне скасування акцизів.

Марія Жартовська / «Бабель»

Марія Жартовська / «Бабель»

Марія Жартовська / «Бабель»

Марія Жартовська / «Бабель»