Фіскальна служба вимагає від «Нафтогазу» 16 млрд грн через виграний у «Газпрому» суд

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Фіскальна служба вимагає від «Нафтогазу» 16 млрд грн через виграний у «Газпрому» суд

National Bank Of Ukraine / Flickr

Державна фіскальна служба вважає, що «Нафтогаз України» не доплатив 16,3 млрд грн податку на додану вартість після виграшу судової суперечки в «Газпрому», повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Стокгольмський арбітраж зобовʼязав «Газпром» сплатити «Нафтогазу» $4,63 млрд за те, що в 2009—2017 роках за транзитом не поставили передбачений контрактом обсяг газу. До 2016 року послуга транзиту не обкладалася ПДВ, тому компанія заплатила 4,75 млрд грн цього податку за 2016—2017 роки з присудженої суми. Проте ГФС вважає, що ПДВ треба заплатити зі всієї відсудженої суми. «Нафтогаз» каже, що ці претензії несправедливі, але поки що жодна зі сторін свою позицію не змінила.

У ГФС є податкові претензії і до «дочки» «Нафтогазу» — «Укртрансгазу»: близько 2,34 млрд грн за зобовʼязаннями з ПДВ та податку на прибуток і близько 1,57 млрд грн — за неправильно розраховані збитки. Компанія оскаржила ці вимоги в суді.

  • 28 лютого 2018 року Стокгольмський арбітраж зобовʼязав «Газпром» компенсувати «Нафтогазу» $4,63 млрд за недопоставку для транзиту в 2009—2017 роках понад 200 млрд кубометрів газу.
  • Російська компанія не погодилася з цими вимогами і тепер «Нафтогаз» вимагає, щоб суди в країнах Європи зобовʼязали «Газпром» сплатити борг в тій чи іншій формі.
  • Станом на 5 листопада з «Газпрому» стягнули газ на $2,1 млрд у межах виплат за цим судовим рішенням.