«Змінимо більше 70 назв». Вʼятрович розповів, як відбуватиметься декомунізація Донбасу і Криму

Дата:
«Змінимо більше 70 назв». Вʼятрович розповів, як відбуватиметься декомунізація Донбасу і Криму

Facebook / Volodymyr Viatrovych

Голова Інституту національної памʼяті Володимир Вʼятрович виступає за «швидку і рішучу» декомунізацію Криму і Донбасу. Про це він заявив у чаті видання «Главред», відповідаючи на запитання читачки про перейменування топонімів у Росії.

«На початку 90-х років Росія була одним із лідерів декомунізації на території колишнього Радянського Союзу, зокрема, у перейменуванні топонімів. Росія була однією з перших країн, яка почала активно відкривати архіви КДБ. Але ситуація почала кардинально змінюватися в Росії десь у другій половині 90-х років. Були зупинені будь-які спроби декомунізації з приходом до влади Володимира Путіна, ставленика КДБ», — заявив Вʼятрович.

Він також додав, що на Донбасі і в Криму варто проводити «швидку» декомунізацію після їх звільнення:«Коли ми починали декомунізацію в Україні, нам теж казали, що цей процес потрібно розтягнути на багато років, цього не можна робити швидко. Я прихильник швидких і рішучих змін. Переконаний, що саме швидкість і рішучість забезпечують успіх реформ. Так само переконаний, що декомунізація на Донбасі має відбутися досить швидко після визволення цих територій від російської окупації».

Голова УІНП розповів, що більшій частині обʼєктів на півострові повернуть історичні кримськотатарські назви. «Це понад сімдесят обʼєктів, значній частині з яких повернуть історичні назви, зокрема, історичні кримськотатарські назви», — додав Вʼятрович.

  • Вʼятрович запропонував створити Національний пантеон видатних українців. Це може бути створення окремого сектора на Лукʼянівському кладовищі. Інший варіант — створення національного військового кладовища, де поховані видатні українські військові.