Псевдовибори в «ЛДНР»: Україна вимагає екстреного засідання ТКГ, а люди голосують за Чака Норріса

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Псевдовибори в «ЛДНР»: Україна вимагає екстреного засідання ТКГ, а люди голосують за Чака Норріса

Mikhail Tereshchenko \ TASS via Getty Images

Українська сторона у Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на сході вимагає провести її екстрене засідання. Про це йдеться в заяві, яку оприлюднила представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко.

«Ми вимагаємо негайного позачергового скликання ТКГ і звертаємося до країн — членів нормандського формату з проханням провести спеціальні консультації з вимогою до РФ відмовитися від руйнівних сценаріїв дестабілізації ситуації на Донбасі», — йдеться в заяві у звʼязку з організацією Росією «позачергових виборів» в ОРДЛО.

Україна вважає, що Росія несе відповідальність за те, що відбувається на цих територіях, і порушує свої зобов’язання, закріплені Мінськими угодами. «Кремль свідомо пішов на загострення ситуації на Донбасі. Псевдовибори — це провокація, спрямована на зрив крихкого процесу мирного врегулювання на Донбасі», — підкреслюється в заяві.

Українська частина ТКГ також наголошує, що результати цих псевдовиборів юридично нікчемні, не створюють жодних правових наслідків, не визнаються «Україною і цивілізованим світом», а їх організатори мають нести відповідальність.

За інформацією «Громадського» і «Новин Донбасу», студентам донецьких ВНЗ «наполегливо рекомендують» іти на вибори і змушують взяти участь у «святкових концертах» з їх нагоди, на яких виступатимуть російські виконавці.

Тим часом Служба безпеки України стверджує, що «рекордна явка», про яку кажуть в «ДНР» і «ЛНР», спостерігається завдяки тому, що у місцях голосування продають дешеві продукти, але обмежену кількість. Крім того, в СБУ кажуть, що «найпопулярнішим кандидатом є Чак Норріс».