Екс-головний редактор Ольга Сушко попрощалася з читачами Vogue-Україна і прокоментувала скандал зі звільненням і плагіатом

Дата:
Екс-головний редактор Ольга Сушко попрощалася з читачами Vogue-Україна і прокоментувала скандал зі звільненням і плагіатом

Facebook / Ольга Сушко

Колишній головний редактор Vogue-Україна Ольга Сушко прокоментувала скандал зі своїм звільненням з посади і звинуваченнями у плагіаті. Коментар вона опублікувала на сторінці в Facebook з міткою геолокації Брюгге, Бельгія.

Сушко повідомила, що очолювала український Vogue рівно два роки, і подякувала колегам, видавцям і компанії Condé Nast. За її словами, з нею зіграла злий жарт «молодість і недосвідченість», а колонка редактора в журналах є «дивним і непотрібним» текстом.

«Моє слово — це цілий журнал, а не сторінка, яку ніхто не читає. Ви ж також 2 роки нічого не помічали. Як і я. Мені було цікавіше займатися іншими речами — візуальними передовсім. Я могла би зробити вигляд, що всі ці мої «слова» збиралися з цитат спеціально, з якимсь постмодерністським сенсом. Але не буду», — пише Сушко.

Вона додала, що «головний редактор нікому вірити не повинен». «Такі закони глянцевого світу, друзів та надійних людей там просто немає», — зазначила екс-головред, уникаючи прямої відповіді на запитання, хто ж писав тексти з плагіатом — вона сама або якийсь гострайтер?

Що сталося?

Читачі виявили у виданні Vogue-Україна більше 10 випадків плагіату текстів за останні 2 роки.

29 жовтня Сушко звинуватили в тому, що в червневому номері журналу вона скопіювала звернення до читачів з колонки Шахрі Амірханової в російському Harperʼs Bazaar від 2006 року. Після цього знайшлося ще кілька прикладів плагіату: у свіжому, листопадовому номері Vogue-Україна та інших випусках журналу.

Зокрема, один з фрагментів тексту був узятий у Геннадія Йозефавичуса — автора публікацій про стилі життя й подорожі в журналах Vogue-Росія, Harperʼs Bazaar, Forbs, газеті «КоммерсантЪ» та інших. Також частина тексту була запозичена у редактора відділу моди видання «КоммерсантЪ» Марини Прохорової.