«Підриває суверенітет України». Франція і Німеччина назвали незаконними псевдовибори на Донбасі

Автор:
Олена Мельник
Дата:
«Підриває суверенітет України». Франція і Німеччина назвали незаконними псевдовибори на Донбасі

Пресслужба президента України

Президент Франції Емманюель Макрон і канцлер Німеччини Анґела Меркель засудили псевдовибори, які відбулися на окупованій частині Донбасу 11 листопада.

Лідери країн виступили зі спільною заявою після зустрічі з президентом Петром Порошенком у Парижі, передає «Радіо Свобода». Макрон і Меркель «наголосили, що незаконні і нелегітимні «вибори» в окремих районах Донецької і Луганської областей суперечать духові мінських домовленостей і декларації очільників держав і урядів чотирьох держав «нормандського формату», узгодженої ними одночасно з Мінським комплексом заходів у лютому 2015 року».

Макрон і Меркель наголосили, що «проведення цих так званих виборів підриває територіальну цілісність і суверенітет України». Обидва керівники наголосили, що місцеві вибори у згаданих регіонах можуть відбуватися тільки відповідно до мінських домовленостей, і, таким чином, відповідно до стандартів ОБСЄ і законодавства України.

Вони також привітали продовження до 31 грудня 2019 року дії закону про особливий статус Донбасу .

«Щодо питання про створення місії ООН, вони послалися на запрошення до подальших політичних обмінів на рівні міністерств закордонних справ», — мовиться в заяві.

Керівники також рішуче підтримали обмін утримуваними особами та звільнення політичних в’язнів до кінця року.