В Єгипті археологи розкопали унікальні мумії жуків-скарабеїв і кішок. Знахідці більше 6 тисяч років

Автор:
Олена Мельник
Дата:
В Єгипті археологи розкопали унікальні мумії жуків-скарабеїв і кішок. Знахідці більше 6 тисяч років

Десятки котячих мумій і рідкісну колекцію муміфікованих жуків-скарабеїв виявили археологи в семи саркофагах, деяким з яких більше 6 тисяч років. Старожитності знайшли в поховальному комплексі пірамід Саккара на південь від Каїра (Єгипет), пише The Guardian.

Розкопки проводяться з квітня. Місія виявила перші мумії скарабеїв, які можна знайти в цьому районі. Дві такі мумії були знайдені у прямокутному вапняковому саркофазі з склепінчастою кришкою, прикрашеною трьома скарабеями, пофарбованими в чорний колір. Ще одну колекцію мумій комах знайшли в меншому саркофазі.

«[Муміфікований] скарабей — це щось унікальне. Це щось дуже рідкісне... Я ніколи не чув про них раніше», — заявив генеральний секретар Вищої ради у справах старожитностей Єгипту Мустафа Вазірі.

Серед десятків котячих мумій були виявлені 100 деревʼяних, позолочених статуй кішок і одна бронзова, присвячена богині Бастет. На місці Саккари також знайдена колекція деревʼяних, позолочених статуй левів, корів і соколів. Відділ антикваріату також знайшов деревʼяну розмальовану кобру і саркофаги крокодилів, колекцію позолочених статуй, що зображують тварин, а також амулети, папірус та інші предмети.