У Глухові секретар мерії звільнила працівника через політичні переконання. Вона заплатить депутату 30 тис. грн і може опинитись за ґратами

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Секретар Глухівської міської ради Олена Демішева за рішенням суду має заплатити 30 888 грн на користь депутата міськради Лариси Громак за незаконне звільнення з посади начальника управління праці та соціального захисту населення. Прокуратура підозрює Демішеву у звільненні працівника через політичні переконання, тепер їй загрожує штраф або до пʼяти років позбавлення волі.

Що сталося?

Як повідомили theБабелю у прес-службі прокуратури Сумської області, конфлікт в міській раді триває з травня 2017 року. Тоді секретар Глухівської міської ради Олена Демішева звільнила начальника управління праці та соціального захисту населення Ларису Громак, яка також є депутатом міської ради з фракції партії «Воля народу». У прокуратурі стверджують, що у присутності інших осіб секретар систематично погрожувала жінці звільненням, якщо вона при прийнятті рішень на сесіях не буде голосувати одностайно з міським головою.

«Коли ж депутат не дослухалась «порад», то секретар міської ради під час виконання обов’язків міського голови звільнила її з посади нібито через одноразове грубе порушення трудових обов’язків», — зазначили в прокуратурі.

Що було далі?

У подальшому депутат Лариса Громак оскаржила своє звільнення в суді. Рішення секретаря визнано протиправним та скасовано. Співробітницю поновили на посаді. Суд ухвалив стягнути з секретаря міської ради 30 888 грн за час вимушеного прогулу на користь депутата.

Олена Демішева підписала розпорядження про звільнення Лариси Громак, виконуючи обов’язки міського голови, пише місцева газета «Неделя». Зазначається, що з самого початку Громак говорила, що її змушували вийти з фракції «Воля народу» і приєднатись до промерівської коаліції, обіцяючи у випадку незгоди великі проблеми.

Які це мало наслідки?

Слідство вважає, що рішення секретаря міської ради про звільнення начальника управління є умисним та прийнятим через політичні переконання. 12 листопада 2018 року прокуратура повідомила секретарю міської ради про підозру в незаконному звільненні. Дії Олени Демішевої кваліфіковано за ч. 1 ст. 172 (незаконне звільнення працівника з роботи з особистих мотивів) та ч. 2 ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх політичних переконань, вчинені службовою особою) Кримінального кодексу. Наразі вирішується питання про відсторонення секретаря міської ради від посади.

Тепер підозрюваній загрожує штраф від 500 до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 8 500 до 17 000 грн) або позбавлення волі на строк від двох до пʼяти років. Також Демішевій можуть до трьох років заборонити обіймати певні посади чи займатися певною діяльностю.

  • Мером Глухова з 2015 року є французько-український підприємець Мішель Терещенко. 27 вересня він повідомив, що хоче достроково піти з посади, а 1 жовтня заявив, що йде у президенти.