The New York Times: Саудівська Аравія планувала ще вбивства, крім журналіста Хашоггі

Дата:
The New York Times: Саудівська Аравія планувала ще вбивства, крім журналіста Хашоггі

Chris McGrath / Getty Images

Високопоставлені особи Саудівської Аравії, наближені до спадкоємного принця Мухаммеда бен Салмана, в 2017 обговорювали вбивства іранських «ворогів королівства» і намагалися залучити до цього групу бізнесменів. Про це пише The New York Times з посиланням на джерело, близьке до переговорів.

Це питання обговорювалося, коли принц Мухаммед (на той час він обіймав посаду міністра оборони) зміцнював владу і спрямомував своїх радників на ескалацію військових і розвідувальних операцій за межами королівства. Обговорення вбивств почалися більш ніж за рік до вбивства журналіста Джамаля Хашогі (2 жовтня), тобто подібна тактика активно використовувалася в оточенні принца Мухаммеда.

На зустрічі був присутній генерал Ахмед Ассірі, якого звільнили в жовтні 2018 року за організацію вбивства журналіста Джамаля Хашоггі. Також на зустрічі були підприємець Джордж Надер і громадянин Ізраїлю Джоель Замель, повʼязаний з розвідувальними службами цієї країни.

Переговорщики від принця запропонували бізнесменам виділити $2 млрд, щоб залучити до вбивств приватні розвідувальні компанії. Серед можливих мішеней називався іранський військовий Касем Сулеймані. Але, порадившись із адвокатом, бізнесмени відмовилися брати участь у вбивствах.