Москаль: Будапешт переніс видачу паспортів українцям із Закарпаття до Угорщини

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Москаль: Будапешт переніс видачу паспортів українцям із Закарпаття до Угорщини

Будапешт переніс видачу угорських паспортів жителям Закарпаття із Берегового до сусіднього угорського міста Кішварда. Про це журналістам повідомив голова Закарпатської обласної державної адміністрації Геннадій Москаль перед початком Сьомого засідання Ради регіонального розвитку в Києві, передає УНІАН.

«Нічого не змінилося. Ну, перенесли видачу [паспортів] в сусіднє угорське місто Кішварда. Люди сіли на електричку, яка йде 7 хвилин, і вони вже у Кішварді і там приймають [громадянство]», — заявив він, додавши, що на економіку Закарпаття це жодним чином не впливає.

Кішварда — місто в регіоні Північний Великий Альфельд на сході Угорщини. Населення — близько 17 тисяч жителів.

  • Відносини між Україною та Угорщиною погіршилися після того, як Верховна Рада у вересні 2017 року ухвалила закон про освіту. Будапешт вирішив, що документ обмежує права угорської громади на Закарпатті, і зробив низку недружніх дипломатичних кроків, включно із блокуванням рішення комісії «Україна-НАТО».
  • Улітку 2018 року уряд Угорщини вирішив створити посаду уповноваженого міністра, відповідального за розвиток Закарпатської області та програми розвитку дитячих садків Карпатського регіону. У МЗС це сприйняли як втручання у внутрішні справи, оскільки до компетенції уповноваженого включили частину суверенної території України.
  • Ще більше відносини загострилися після того, як на відео зафіксували видачу громадянам України угорських паспортів у Береговому. Закінчилося це взаємною висилкою консулів.