Кличко: У Смілі та Шепетівці ввели НС через відсутність опалення. У «Нафтогазі» звинувачують місцеву владу в бездіяльності

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Кличко: У Смілі та Шепетівці ввели НС через відсутність опалення. У «Нафтогазі» звинувачують місцеву владу в бездіяльності

Володимир Шуваєв / «Бабель»

Мер Києва Віталій Кличко як голова Асоціації міст України звернувся до президента Петра Порошенка з проханням втрутитися в ситуацію з опаленням у кількох містах. Про це повідомляє прес-служба Київської міської держадміністрації (КМДА).

Кличко заявив про зрив опалювального сезону цілком або частково в містах Сміла (Черкаська область), Кривий Ріг (Дніпропетровська область), Шепетівка (Хмельницька область). «Газ у містах, де сьогодні мерзнуть люди, не дає НАК «Нафтогаз». Ми в Києві цю історію з відсутністю газу пройшли і врегулювали її. Але я знаю, як це непросто. І нас ця проблема торкнулася влітку. Сьогодні ж тисячі людей мерзнуть!», — обурився він.

За словами мера Києва, керівництво «Нафтогазу України» займає «недержавну позицію». «І тому я звертаюся до президента, до уряду невідкладно втрутитися в цю ситуацію», — сказав Кличко.

Глава «Нафтогазу» Андрій Коболєв у коментарі theБабелю підтвердив, що є проблеми з теплопостачанням Сміли, Шепетівки, Кривого Рогу і Херсона, проте «Нафтогаз» готовий домовлятися з місцевою владою в правовому полі.

За словами першого заступника голови «Нафтогазу» Сергія Переломи, ситуацію в Смілі спровокувала бездіяльність органів місцевого самоврядування та компанії, яка відповідає за теплопостачання. «Через цю бездіяльності страждають жителі міста. Це неприпустимо. Ситуація повинна бути вирішена, але на жаль зусиль тільки «Нафтогазу» недостатньо», — зазначив він.

«Нафтогаз» просить владу Сміли документально підтвердити, де основні засоби, які забезпечують городян теплом, хто за них відповідає і «хто буде відповідати за безпеку газопостачання». «Якщо відбулася зміна теплопостачальника, то згідно зі ст. 22 Закону України про теплопостачання він має стати правонаступником за борговими зобовʼязаннями, які «напрацювала» попередня теплопостачальна організація. Це 85 млн грн», — зазначив Перелома.

Він підкреслив, що саме Смілянська міськрада ухвалила рішення надати в оренду приватній організації комунальне підприємство, яке відповідає за теплопостачання, і тепер повинен зʼявитися правонаступник боргових зобовʼязань. Перелома додав, що борги можна не сплачувати відразу — достатньо укласти договір на реструктуризацію на 5 років, і «якщо будуть виконані норми закону, укладення договору займе години».

У понеділок, 12 листопада, міськрада Сміли запровадила надзвичайний стан через відсутність опалення. Без тепла залишилися не лише житлові будинки, але й лікарні, дитячі садки і школи 80-тисячного міста. Навчальні заклади закриють на невизначений час. Така ж ситуація виникла у Шепетівці, там призупинили навчання в чотирьох школах. Мер міста Михайло Полодюк закликав людей вийти на акцію протесту проти дій «Нафтогазу». Залишається без тепла і частину Кривого Рогу.