Спецзасідання ОБСЄ: 40 країн засудили псевдовибори в ОРДЛО, Росія намагалася звʼязатися по Skype із представниками «ЛНР» та «ДНР»

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Спецзасідання ОБСЄ: 40 країн засудили псевдовибори в ОРДЛО, Росія намагалася звʼязатися по Skype із представниками «ЛНР» та «ДНР»

Mikhail Tereshchenko / TASS via Getty Images

Під час спеціального засідання Постійної ради ОБСЄ у Відні 40 країн виступили із засудженням псевдовиборів в самопроголошених Донецькій та Луганській народних республіках, пише Укрінформ.

«Сьогодні була одностайність в оцінках. Була висловлена позиція 40 делегацій, які чітко засудили проведення так званих виборів на окупованій частині Донбасу. Була висловлена дуже чітка позиція, що те, що відбулося вчора, є грубим та зухвалим порушенням Мінських домовленостей, суверенітету та законодавства України», — повідомив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Ігор Прокопчук.

Країни ОБСЄ також підкреслили, що ці «вибори» не матимуть ніяких юридичних наслідків, а законні та легітимні вибори можуть відбутися лише у відповідності до законодавства України і згідно зі стандартами ОБСЄ. «Російська делегація була у повній ізоляції у власному тлумаченні своїх дій та вчорашніх подій», — додав Прокопчук.

Українська делегація закликала посилити політико-дипломатичний тиск на РФ, щоб змусити її виконувати ті зобов’язання, які вона взяла на себе.

Радник міністра закордонних справ Тарас Качка в ефірі «Громадського» повідомив, що представники Росії запропонували послухати в режимі відеоконференції представників «ЛНР» та «ДНР», але цю ініціативу заблокували делегації України, США, Канади і ЄС. Представники Італії, яка наразі головує в ОБСЄ, заявили, що вважають «неприйнятним» надавати слово представникам так званих «республік».