Росія відкриває представництво Криму в Євросоюзі

Автор:
Олена Мельник
Дата:

У 2019 році Росія планує відкрити в Брюсселі (Бельгія) представництво анексованого Криму в Євросоюзі, повідомляє газета «Известия».

«Зараз робоча група з європейських політиків, експертів та громадських діячів опрацьовує організаційні питання. Саме представництво буде відкрито в першій половині 2019 року в Брюсселі», — заявив співголова російського V Ялтинського міжнародного економічного форуму (ЯМЭФ) Андрій Назаров.

Таким чином в Кремлі хочуть «просувати інтереси» анексованого півострова в Євросоюзі.

  • У 2014 році Росія анексувала український півострів Крим і розвʼязала збройний конфлікт на Донбасі. Після цього США і Європейський Союз ввели економічні санкції проти РФ, які кілька разів розширювалися і зміцнювалися.
  • Росія заперечує агресію в Криму і не визнає насильницьку анексію півострова, називаючи свої дії «відновленням історичної справедливості». Світова спільнота засуджує дії Росії.
  • 1 листопада 2018 року Росія запровадила економічні санкції проти 322 громадян України та 68 компаній. Обмеження передбачають блокування активів українців у РФ і заборону виведення капіталу. Вони торкнулися депутатів Верховної Ради, міністрів, суддів Конституційного суду, чиновників адміністрації президента, власників великих українських підприємств та промислових компаній.
  • У Кремлі заявили, що санкції стали дзеркальною відповіддю на «недружні дії України щодо громадян і юридичних осіб Російської Федерації». Йдеться про санкції Служби безпеки, Кабміну та Ради національно безпеки і оборони у зв’язку з анексією Криму та агресією на Донбасі.
  • У санкційних списках РНБО, які затверджували через анексію Росією Криму та агресії на Донбасі, — близько 1 800 фізичних і 800 юридичних осіб, більшість із них з Росії.