«Я була не такою від початку». Пʼять головних тез із мемуарів Мішель Обами

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«Я була не такою від початку». Пʼять головних тез із мемуарів Мішель Обами

Gage Skidmore / Flickr

Дружина колишнього президента США Мішель Обама видала біографічну книгу під назвою «Становлення» (Becoming). Вона вийшла 24 мовами, коштує $32,5 в паперовій версії і близько $15 — в електронній.

Щоб презентувати свої мемуари, Мішель Обама вирушить у тур Сполученими Штатами та іншими країнами. У книзі колишня перша леді розповідає про любов до свого чоловіка, зустріч із королевою та найважчий період у Білому домі, пише The Guardian. Британська газета зібрала головні тези мемуарів.

Про стосунки з чоловіком

Спершу Мішель скептично ставилася до ажіотажу навколо Барака. «На мій погляд, якщо ви одягнули костюм на напівосвіченого чорного, це переважно доводить білих до сказу». За словами Мішель, її зачарувало те, що Обама був «міксом усього різного». Одного разу за вечерею він довго висловлювався проти шлюбу, аж після дістав «темну оксамитову коробку, у якій замість шоколадного торта була обручка з діамантами».

Мішель Обама підкреслила, що їхній шлюб пережив надзвичайний тиск через роботу. На одному з етапів вони брали консультації з питань шлюбу і після викидня проходили процедури штучного запліднення, щоб зачати двох своїх дочок.

Про президентську кампанію 2008 року

Мішель Обама пише про ті сумніви, які виникали в Барака через участь у виборах президента США 2008 року. Він побоювався впливу кампанії на родину. «Врешті-решт я погодилася, тому що я вважала, що Барак може бути чудовим президентом ... Я сказала «так», тому що я любила його і вірила в те, що він міг зробити». Вона також поскаржилася на тиск під час виборчого процесу. «Іноді звинувачувала кампанію Барака через те, в якому стані я тоді перебувала», — пише Мішель.

Про першу афроамериканську леді

«Я була «не такою» вже від самого початку», — пише дружина Барака Обами. Разом з тим, вона подякувала дружинам інших президентів, які висловили їй підтримку. «Все це було дуже приємно. Я вже з нетерпінням чекала того дня, коли зможу передати мудрість, яку я здобула, для наступної першої леді». Але в телевізійному інтервʼю Обама відповіла, що Меланія Трамп не просила про допомогу. Прес-секретар Меланії пояснила, що дружина Дональда Трампа «сильна і незалежна жінка, яка по-своєму бачить роль першої леді».

Про зустріч із королевою Єлизаветою ІІ

Британська королева під час двох зустрічей зауважила високий зріст Мішель і, подивившись на її взуття, запитала: «У цих туфлях незручно, чи не так?» Мішель згадує, як обидві вони скаржилися на біль у ногах, що викликало «чарівний сміх» королеви. На іншій зустрічі Єлизавета ІІ запропонувала Мішель приєднатися до неї на задньому сидінні Range Rover, сказавши: «Вони дають вам якісь вказівки щодо етикету? Це сміття. Сідайте всюди, де хочете».

Про найважчий момент президенства Барака Обами

Таким моментом Мішель вважає теракт у 2012 році в Нью-Коннектикуті, у школі Сенді-Хук. 20-річний хлопець застрелив матір, а тоді поїхав до школи і вбив 20 учнів і шість вчителів. Дітям було по шість-сім років. «Я була потрібна своєму чоловікові. Це був єдиний раз за вісім років, коли він попросив, щоб я була біля нього посеред робочого дня», — пише Мішель.

Вона додає, що президент був детально поінформований про калюжі крові на підлогах класів і тіла дітей. «Ці образи назавжди врізалися в його психіку», — пише Обама.