Не Brexitʼом єдиним. В уряді Великої Британії заговорили про вихід із ЮНЕСКО

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Міністр у справах міжнародного розвитку Великої Британії Пенні Мордонт заявила уряду, що виступає за вихід із ЮНЕСКО, пише The Times.

Мордонт повідомила, що Агентство ООН з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) не підпадає під критерії для надання фінансової допомоги. Міністр запропонувала припинити сплату внесків у бюджет організації після 2019 року. Щорічного Велика Британія виділяє ЮНЕСКО £11,1 млн.

Як пише газета, проти цієї ініціативи виступають премʼєр-міністр Тереза Мей і міністр екології Майкл Гоув, а також міністерство закордонних справ. Одна з причин, за версією Times — бажання зміцнити вплив Великої Британії після виходу з Європейського союзу.

Що таке ЮНЕСКО?

Це агентство ООН, яке створили 1945 року в Парижі. До його складу входять 195 держав. Основна мета ЮНЕСКО — зміцнення миру і безпеки через співпрацю в галузі освіти, науки та культури. Одним із найбільш відомих проектів ЮНЕСКО є Список всесвітньої спадщини, до якого входять всесвітньо відомі споруди. Вони мають особливу цінність для світової культури і тому підлягають охороні.

У 1980-х Велика Британія і США вже виходили з ЮНЕСКО. Тоді організацію називали союзником СРСР. Пізніше обидві держави повернулися, але в 2017 року США вийшли з її складу знову. Штати звинуватили агентство ООН в «антиізраїльській спрямованості».