Вселенський патріарх заявив про надання автокефалії Українській церкві у зверненні з нагоди річниці Голодомору

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Вселенський патріарх Варфоломій звернувся до українського народу напередодні 85-х роковин Голодомору в Україні і заявив про рішення надати автокефалію Українській церкві, повідомляє сайт Української православної церкви в США.

Патріарх зазначив, що «Константинопольська Церква-Мати спілкується з усіма вами з тягарем на серці, в молитві згадуючи Голодомор українського народу, трагічну і нелюдську подію 1932—1933 років, коли безліч людей загинули від навмисного і жорстокого голоду».

Варфоломій додав, що неможливо буде зрозуміти, коли Вселенський престол, який відповідає за єдність та стабільність православʼя, залишатиметься байдужим, «коли православні, такі як український народ, страждають і шукають рішення церковних проблеми, які мучили їх століттями».

«Тому ми втручаємося, бо це наш обовʼязок — винятково на основі достовірно-церковних, всесвітніх і виключно наднаціональних критеріїв — заради істини і традицій Церкви, захисту канонічного порядку і ідентичності Православʼя, для торжества тіла Христового, а не для себе і не для демонстрації світової сили або влади», — підкреслено в зверненні Варфоломія.

На підставі цього, заявляє патріарх, Вселенський престол вирішив надати автокефалію «багатостраждальній православній церкві в Україні, щоб вона приєдналася до повноти Православʼя в єдності і внутрішньому мирі».