Навальний виграв позов проти Росії в Європейському суді. Опозиціонеру заплатять більше €60 тисяч

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Європейський суд з прав людини виніс рішення за позовом російського опозиційного політика Олексія Навального проти Російської Федерації.

Страсбург визнав політично мотивованими затримання й арешти Навального з 2012 по 2014 рік, повідомляє Інтерфакс з посиланням на рішення суду.

«Суд постановив, що Росія зобовʼязана виплатити позивачу [Навальному] €50 тис. в якості компенсації моральної шкоди, €1 025 для відшкодування матеріального збитку, а також €12 653 з метою покриття судових витрат», — наголошується в документі.

Суд підтвердив, що російська влада порушила права Навального.

Досі ЄСПЛ виносив подібне рішення у російських справах на користь позивача всього один раз — у 2004 році, коли визнав політично мотивованим переслідування колишнього російського медіа-магната Володимира Гусинського. Про це пише «Нова газета».

Перше рішення у справі Навального проти Росії ЄСПЛ виніс ще 2 лютого 2017 року. Суд визнав, що у всіх семи випадках затримань було порушення статті 11 Конвенції («право на свободу зібрань») і пункт 1 статті 5 («право на свободу та особисту недоторканність»). У шести випадках з семи був порушений пункт 1 статті 6 («право на справедливий судовий розгляд»).

При цьому суд не визнав порушеною ст. 14 («заборона дискримінації»). Тоді російська влада оскаржили рішення, і справу передали на розгляд Великої палати ЄСПЛ. Рішення 15 листопада є фінальним.