NBC News: Адміністрація Трампа хоче вислати з США проповідника Гюлена. Туреччина звинувачує його у спробі організувати державний переворот

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
NBC News: Адміністрація Трампа хоче вислати з США проповідника Гюлена. Туреччина звинувачує його у спробі організувати державний переворот

Facebook / Fethullah Gülen

Влада США розглядає можливість вислати ісламського проповідника Фетхуллаха Гюлена, якого Туреччина звинувачує в організації спроби державного перевороту в липні 2016 року, повідомляє NBC News.

За даними джерел каналу, співробітники адміністрації Трампа в жовтні попросили федеральні правоохоронні органи вивчити правові підстави для висилки Гюлена. Зокрема розглядається можливість відновити розгляд запиту Туреччини на його екстрадицію. Крім того, Білий дім хоче отримати інформацію про статус, в якому перебуває проповідник на території США. За інформацією джерел, у нього є «зелена карта».

Офіційно ані влада, ані адвокати Гюлена цю інформацію не коментують. Однак джерела вважають, що в такий спосіб Білий дім хоче знизити напруженість, яка виникла між Туреччиною і Саудівською Аравією після вбивства журналіста Джамаля Хашоггі у Стамбулі.

  • У ніч на 16 липня 2016 року військові Туреччини здійснили спробу військового перевороту. На Стамбул та Анкару були авіанальоти, на вулиці вивели танки. Унаслідок заколоту 161 людина загинула, ще 1 440 отримали поранення. Влада Туреччини звинуватила в його організації Гюлена, який вже багато років проживає у США. Сам проповідник ці звинувачення заперечує.