Екс-командир Первомайської ракетної дивізії: Після розпаду СРСР ракетники почали присягати Україні лише з 1994 року

Дата:

Українські ракетні війська стратегічного призначення після розпаду СРСР і аж до 1994 року присягали не Україні, а СНД — для цього був розроблений спеціальний текст нової присяги СНД. Про це theБабелю розповів колишній командир Первомайської ракетної дивізії генерал-майор Микола Філатов.

«Після розпаду СРСР, у 1991 році, було прийнято рішення створити єдині ракетно-ядерні сили для СНД. Українську присягу складали інші частини, а для Ракетних військ стратегічного призначення в 1992 році розробили спеціальний текст нової присяги СНД», — розповів Філатов.

За його словами, на цьому ґрунті у 1992 році ледь не стався гучний скандал: родичі призовників зі Львова та Львівської області планували зірвати церемонію складання призовниками присяги СНД.

«Родичі переживали, що після складання присяги СНД солдатів можуть відправити служити, наприклад, на Далекий Схід. Я їх запевнив, що це неможливо і цього ніхто не допустить. Друге — це те, що їх діти можуть отримати радіаційне опромінення або отруєння внаслідок роботи з токсичним ракетним паливом. Я сказав, що солдатів до цього не допускають, там працюють виключно офіцерські розрахунки», — уточнив Філатов.

Чому не присягали Україні?

За словами генерал-майора Філатова, на той момент це могло посилити відтік особового складу, адже в ракетних військах служили люди з різних куточків СРСР. «У 92-му ще їхали одиниці, більш масовим це стало вже у 93-му році, коли почалася деактивація ракет. Після цього у нас, в частинах спецвійськ і тилу укомплектованість офіцерами і прапорщиками впала на 40%, а в бойових — на 30—35%», — додав екс-командир.

Докладніше про те, як формувалися ракетні війська України і проходив розрив з Москвою, читайте в матеріалі theБабеля «На рішення про пуск 86 ядерних ракет було кілька десятків секунд».