«Піду поспостерігати». Митрополит УПЦ МП Софроній планує взяти участь в Обʼєднавчому соборі

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Митрополит Української православної церкви Московського патріархату Софроній (Дмитрук) заявив в інтервʼю ВВС, що планує брати участь в Обʼєднавчому соборі церков.

Про участь в Обʼєднавчому соборі

«У мене така позиція: я на собор піду, але не для того, щоб кричати: «Ура, все вирішено», а щоб спостерігати. Я піду туди як спостерігач для того, щоб вирішити, як краще вчинити, щоб було добре для нашого народу», — сказав він.

Софроній заявив, що виступає за автокефалію української церкви. Разом з тим, він вважає, що якби процес отримання Томосу ініціювала саме УПЦ МП, створити нову церкву було б значно простіше.

Про позицію УПЦ МП

«Ми не ходимо в Москву з поклонами, щоб нам патріарх дозволив відкривати монастир, висвячувати єпископа. Наші єпископи, коли їх висвячують, дають клятву не Москві, а Києву. У 1992 році нам була дана розширена автономія, якої греки не визнають. Але про це ніхто не говорить. Почали кричати про томос і про автокефальну церкву», — заявив єпископ.

На думку ієрарха, перед початком процесу автокефалії перед Константинополем необхідно було поставити питання про те, щоб він узаконив автономію УПЦ МП. Також Софроній висловився за те, щоб на Обʼєднавчий собор прийшов весь єпископат православної церкви Московського патріархату. Митрополит впевнений, що якщо всі єпископи УПЦ МП вирішать перейти в нову церкву, розколу вдасться уникнути.

Про постанову собору УПЦ МП проти невизнання автокефалії

Софроній розповів, що виступив проти більшості пунктів постанови Собору УПЦ МП, який відмовився брати участь у процесі створення автокефальної церкви. Він також повідомив, що поставив свій підпис на постанові і додав приписку, що не згоден з більшістю пунктів і просто був присутній на зібранні.

«Звичайно, я виступав проти цього рішення. З його 12 пунктів я був проти восьми. На це так дивилися: всі за, один Софроній проти. Ну, дивак», — розповів митрополит.

Він розкритикував рішення розірвати євхаристійне спілкування зі Вселенським патріархом. «Вибачте, але нам не треба повторювати того, що говорить Москва. Я говорив так, як я кажу: якщо ми визнаємо, що ми незалежна церква, то ми повинні мати свою незалежну думку», — зазначив Софроній.