Угорські дипломати допомогли втекти з Македонії екс-премʼєру, засудженому за корупцію

Автор:
Ольга Подчекаєва
Дата:
Угорські дипломати допомогли втекти з Македонії екс-премʼєру, засудженому за корупцію

European People's Party / Flickr

Колишній глава уряду Македонії Нікола Груєвський, засуджений за корупцію, був нелегально доставлений до Угорщини за допомогою дипломатів цієї країни, пише Deutsche Welle.

Премʼєр-утікач проїхав через Албанію та Чорногорію в автомобілі угорського посольства. Особи двох дипломатів, причетних до цього, вдалося встановити місцевим журналістам. Правоохоронці обох країн повідомили, що не мали формальних причин зупиняти Груєвського. Попри те, що його закордонний паспорт забрали ще в Македонії, він скористався ID-карткою, що законом дозволено.

Коли влада Македонії видала ордер на арешт, Груєвський був уже в Сербії, влада цієї країни ситуацію не прокоментувала.

Для вʼїзду на територію Угорщини або іншої країни Європейского Союзу Груєвському вже був необхідний закордонний паспорт, тому наразі не відомо, як він туди потрапив. Втім видання вважає, що, допомагаючи Груєвському, угорська влада порушила одразу кілька законів країни щодо міграції. Екс-премʼєр Македонії — давній друг угорського премʼєра Віктора Орбана, можливо, він і допоміг із втечею.

Груєвський очолював уряд Македонії у 2006—2016 роках, у травні 2018-го його засудили до дворічного терміну увʼязнення за корупцію. Цей термін він мав почати відбувати минулого тижня, однак не зʼявився до вʼязниці, а кілька днів тому стало відомо, що він втік до Будапешта.

Також Груєвський є підозрюваним у чотирьох інших справах, повʼязаних із прослуховуванням, зловживанням владою, фальсифікацією виборів, звʼязками з кримінальними колами та заохоченням до насильства.