Один загиблий і півсотні поранених. У Франції протестують проти підвищення цін на пальне

Автор:
Ольга Подчекаєва
Дата:

По всій Франції проходять протести водіїв проти підвищення цін на паливо. Обовʼязковий атрибут акцій — яскраво-жовтий світловідбиваючий жилет, передає BFMTV.

За інформацією Міністерства внутрішніх справ Франції, по всій країні проходить близько 2 тис. акцій протесту, в них беруть участь близько 124 тис. осіб. Протестувальники заблокували деякі дороги, у тому числі й кільцеву дорогу в районі Парижа.

За попередньою інформацією, правоохоронці затримали 17 демонстрантів, 47 осіб отримали поранення, серед них один правоохоронець. У департаменті Ізер, на південному сході Франції, жінка везла дитину до лікаря, коли натовп протестувальників перекрив їй проїзд. У паніці жінка-водій направила автомобіль на людей. В результаті загинув 50-річний чоловік.

Причина протестів — плани уряду Франції підняти податок на дизельне паливо на 6,5% в 2019 році, на бензин — на 2,9%. Учасники протестів не згодні з цими планами і заявляють, що «поки не буде змін, ми не рушимо з місця». Вони також кажуть, що готові йти до Парижа, щоб зустрітися з президентом Еммануелем Макроном.

За даними опитувань, 74% французів підтримують акції протесту водіїв.

Влада планує підвищити ціни на паливо, щоб боротися з забрудненням атмосфери. За даними радіо RFI, за останній рік ціни на бензин у Франції виросли на 10—15%, на дизпаливо — на 24%. У середньому літр бензину SP-95 (приблизний аналог АІ-95) у Франції становить €1,48, дизпалива — €1,6.

.