Філарет відповів, за якої умови зможе очолити Єдину українську церкву

Дата:
Філарет відповів, за якої умови зможе очолити Єдину українську церкву

Марків Михайло / УНІАН

Глава Української православної церкви Київського патріархату Філарет заявив, що зможе претендувати на посаду очільника єдиної церкви, якщо єпископат УПЦ КП висуне його на цю посаду на Об’єднавчому соборі.

Патріарх підкреслив, що самовисування кандидатур на предстрятельство в церкві не допускається канонами, повідомив він на своїй сторінці у Facebook.

«Раніше повідомлялося, що єпископат УПЦ Київського Патріархату пропонуватиме мою кандидатуру для обрання Предстоятелем. Зараз у мене є сформоване бачення того, як далі треба діяти… Якою буде моя відповідь на згадану вище пропозицію про обрання, якщо вона буде оголошена офіційно на Соборі — я також офіційно повідомлю Собору», — заявив Філарет.

Він наголосив, що робив і робитиме «все необхідне для того, щоби обʼєднавчий процес був успішно завершений, щоби єдина Помісна УПЦ була утверджена, а потім визнана іншими помісними церквами».

«Нашому народу і країні потрібна справді незалежна Церква, а не чужий інструмент, лише прикритий найменуванням незалежності… Я закликаю і всю повноту церкви Київського патріархату, й українське суспільство, і всіх учасників обʼєднавчого процесу зберігати мудрість і тверезість. Мета ворогів — посіяти недовіру і замішання. Наша спільна мета — успішно завершити розпочату справу», — сказав Філарет.