Справа «Ощадбанку»: Комітет Ради не підтримав затримання та арешт нардепа Березкіна

Дата:
Справа «Ощадбанку»: Комітет Ради не підтримав затримання та арешт нардепа Березкіна

Гонтар Володимир / УНІАН

Комітет Верховної Ради з питань регламенту не підтримав подання генерального прокурора Юрія Луценка на затримання й арешт народного депутата Станіслава Березкіна («Воля народу»).

Аргументи генерального прокурора комітет назвав «недостатньо вмотивованими» і «необґрунтованими». До подання на притягнення до кримінальної відповідальності Березкіна комітет має кілька зауважень, які опублікують у письмових висновках.

При цьому всі три подання в комітеті вважають законними, тому вони будуть винесені на розгляд парламенту.

«Ми вважаємо, що подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності Березкіна є законним, оскільки внесено законним суб`єктом. Ми детально викладемо наші зауваження у письмовому висновку щодо якості обґрунтування і доказової бази», — заявив проект в. о. голови комітету Павло Пинзеник («Народний фронт»).

Виступаючи на засіданні комітету, генпрокурор зазначив, що договір про кредитну лінію був укладений з порушенням і не був у повному обсязі забезпечений заставою. «Кредит у $20 млн був забезпечений лише частково нерухомістю, яка на той момент існувала у позичальника, а решту коштів... фактично заставу було сфальсифіковано шляхом надання нібито договору про продаж майбутньої олії. І ці кошти лягли в основу забезпечення другої частини кредиту в сумі 120 млн 219 тис.», — уточнив голова ГПУ.

За його словами, оригіналів цього договору не виявилося ні у банку, ні у позичальника. А після перерахування банком кредитних коштів гроші з групи «Креатив» вивели та привласнили бенефіціари компанії. Сума в $20 млн двома рівними траншами була переведена на рахунки компанії, зареєстрованої в Белізі.

При цьому нардеп Березкін всі звинувачення відкинув: «Ні я, ні моя сімʼя ці злочини не скоювали».