Екс-депутата Верховної Ради Криму в Києві засудили до 12 років вʼязниці за держзраду. Він каже, що чинив опір анексії

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Екс-депутата Верховної Ради Криму в Києві засудили до 12 років вʼязниці за держзраду. Він каже, що чинив опір анексії

Синиця Олександр / УНІАН

Дніпровський районний суд Києва засудив колишнього депутата Верховної Ради Криму Василя Ганиша до 12 років позбавлення волі за державну зраду, пишуть «Крим.Реалії».

Ганиша визнали винним у тому, що він брав участь у голосуванні за «російську Конституцію Криму» у квітні 2014 року, а також в участі у виборах до міської ради Феодосії за російським законодавством у вересні того ж року. Екс-депутат також повинен виплатити 5 789 гривень судових витрат.

Сам Ганиш і його адвокат просили його повністю виправдати. Ганиш стверджує, що не голосував за «російську Конституцію Криму», а в парламент у той день прийшов, щоб зустрітися з міністром соціальної політики. Участі у виборах у Феодосії Ганиш не заперечує, але говорить, що робив це на прохання місцевого меджлісу, щоб «відтягнути» голоси у кандидата від Компартії. Він також наполягає, що був єдиним депутатом, який проголосував проти проведення референдуму про приєднання Криму до Росії.

Ганиша затримали у квітні 2015 року при виїзді з Криму. Суд над ним почався в серпні того ж року. У лютому 2017 року, коли до винесення вироку залишалося кілька засідань, Вища рада правосуддя усунула голову суддівської колегії Олександра Федюка. Був обраний новий головуючий у справі, і суд над Ганишем почався заново.

З квітня 2015 до січня 2016 року Ганиш перебував у СІЗО, після цього — під домашнім арештом.