Росія може вийти з Організації із заборони хімічної зброї. Вона не хоче, щоб ОЗХЗ визначала винних у хіматаках

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
Росія може вийти з Організації із заборони хімічної зброї. Вона не хоче, щоб ОЗХЗ визначала винних у хіматаках

Wikimedia Commons

Постпред Росії в Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) Олександр Шульгін заявив, що країна розглядає «всі варіанти» щодо своєї присутності в організації, пише «Газета.ru».

За його словами, розглядається можливість призупинення членства в ОЗХЗ, але в цьому питанні «не треба забігати наперед». Шульгін додав, що країни Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ), а також «низка інших країн» не підтримують рішення про наділення ОЗХЗ «правом атрибуції».

Мова йде про те, що в ОЗХЗ може зʼявитися атрибутивний механізм — право визначати відповідальних за хімічні інциденти. Росія послідовно виступає проти таких нововведень. Вона вважає, що західні країни домагаються створення «механізму призначення «винних» у застосуванні хімічної зброї, всупереч нормам міжнародного права».

Як повідомляє РИА Новости, Росія також виступила проти збільшення бюджету організації. Крім того, Росія і Китай запропонували сформувати групу експертів, які проаналізують плани ввести атрибутивний механізм і представлять висновки керівним органам ОЗХЗ.