#НасТутНет. Бійці російських ПВК подали до Міжнародного кримінального суду на своїх роботодавців

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
#НасТутНет. Бійці російських ПВК подали до Міжнародного кримінального суду на своїх роботодавців

NATO / Flickr

Бійці російських приватних військових компаній та ветерани збройних сил та бойових дій звернулися до Міжнародного кримінального суду в Гаазі (МКС) з вимогою порушити розслідування проти організаторів ПВК і тих, хто їм допомагає, повідомляє «Радіо Свобода».

Текст звернення до прокурора МКС Фату Бенсуда обговорювали на Загальноросійському офіцерському зібранні «ПВК. Загибель армії — #НасТутНет», яке пройшло 18 листопада. Його підтримали 357 делегатів з 52 регіонів Росії, які представляють 18 загальноросійських і міжрегіональних громадських організацій.

Як випливає з документа, втрати ПВК обчислюються сотнями, вони беруть участь у конфліктах на Донбасі, у Сирії, Лівії, Центральноафриканській Республіці, Габоні, Північному і Південному Судані, Ємені та інших країнах Азії та Африки. При цьому за останні три роки у ветеранські організації надійшли тисячі скарг громадян Росії на те, що влада їх не визнає.

За словами голови комітету Загальноросійського офіцерського зібрання Євгена Шабаєва, у липні бійці ПВК зверталися до Адміністрації президента з пропозицією легалізувати їх діяльність, але отримали відповідь з Міноборони, в якій організацію та діяльність приватних військових компаній у Росії назвали антиконституційними.

«Учасників ПВК позбавляють правового статусу навмисно, тому вони не тільки не отримують належної ветеранам реабілітаційної та економічної підтримки з боку держави, але і переслідуються за законом про найманство», — наголошується у зверненні до суду.

При цьому, за інформацією позивачів, підрозділи, «що складаються з нелегалів», такі як ПВК «Патріот», ПВК «Вагнера» тощо, а також афілійовані з ними компанії укладають угоди про золото- і нафтовидобуток на міжнародному рівні та отримують концесії в результаті «офіційних міжурядових переговорів». Однак із самими найманцями укладають «юридично неспроможні» договори. «Фактично цивільних осіб вводять в оману і вивозять із країни постійного проживання з метою незаконного використання у військових цілях», — стверджують підписанти.

Тому вони просять суд порушити кримінальну справу за статтею «насильницьке зникнення людей» і застосувати індивідуальну кримінальну відповідальність до організаторів ПВК, їх власників та осіб, які надають їм підтримку.