Вночі: стрілянина в лікарні Чикаго, адвокат попросив про умовно-дострокове звільнення Балуха, а сенатори звинуватили Трампа в порушенні конституції

Автор:
Олена Мельник
Дата:

У лікарні Чикаго сталася стрілянина, є загиблі

Під час стрілянини в лікарні в Чикаго (США) загинули пʼять осіб, включаючи нападника, який відкрив вогонь по персоналу і пацієнтам медустанови. Серед загиблих — офіцер поліції. Зазначено, що стрілець мертвий, проте поки невідомо, наклав він на себе руки чи був ліквідований поліцейськими. Стрілянина почалася на парковці біля лікарні. Злочинець розмовляв із жінкою, а потім вистрілив їй у груди. Після цього він увійшов до будівлі лікарні і продовжив стрілянину. За словами свідків, він стріляв у людей навмання.

Захист подав прохання про умовно-дострокове звільнення Балуха

Сторона захисту ув’язненого в колонії Керчі українського активіста Володимира Балуха подала прохання про його умовно-дострокове звільнення. За словами адвоката Дмитра Дінзе, прохання подав адвокат Балуха Тарас Омельченко. «Зараз там [у Криму] він один працює. Деталей по УДО у мене поки немає», — сказав Дінзе. За його підрахунками, українцю залишилося відбувати покарання ще 1 рік і 4 місяці.

Новим президентом Парламентської асамблеї НАТО стала британка Маделін Мун

Рішення ухвалили на засідання ПА НАТО у канадському Галіфаксі. У своєму виступі Мун наголосила на важливості виконання союзниками НАТО своїх зобовʼязань щодо витрат на оборону. Окрім того, вона зауважила, що організація переживає період змін. Мун закликала також учасників асамблеї «працювати разом та із загальним відчуттям спільної мети, розвивати нові шляхи співпраці, які дадуть змогу цій Асамблеї рости й надалі».

Сенатори звинуватили Трампа в порушенні конституції США

У США три сенатори-демократи подали до суду позов ,що оскаржує рішення президента Дональда Трампа призначити Метью Вітакера виконувачем обов’язків міністра юстиції. Сенатори стверджують, що Трамп порушив Конституцію США, відмовивши Сенату в праві затвердити цю кандидатуру. Позов до суду в Вашингтоні подали сенатори Річард Блюменталь, Шелдон Вайтхауз і Мейзі Хіроно. Сенатори просять суд скасувати це призначення.

Угорщина обіцяє й надалі блокувати засідання Комісії Україна-НАТО

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявляє, що Угорщина продовжить блокувати засідання Комісії Україна-НАТО, але не проти участі українського міністра закордонних справ Павла Клімкіна в форматі спільної зустрічі країн-членів Альянсу з Грузією та Україною. Глава МЗС Угорщини повідомив про відсутність прогресу, який би дозволяв відновити засідання комісії Україна-НАТО на рівні міністрів.