Власники авто з єврономерами заблокували перехід на кордоні з Білоруссю. Водії обіцяють перекрити дороги по всій Україні

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Власники авто з єврономерами заблокували перехід на кордоні з Білоруссю. Водії обіцяють перекрити дороги по всій Україні

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Власники автомобілів з єврономерами почали безстрокову «акцію громадянської непокори», вимагаючи знизити акцизи на розмитнення машин з іноземною реєстрацією. З самого ранку водії зібралися під стінами Верховної Ради, повідомлено на сторінці «Авто Євро Сили» у Facebook.

Учасники акції паркують свої авто уздовж вулиці Грушевського і до Європейської площі.

«Машин стільки, що стоять біля Європейської площі. Ми передаємо привіт регіонам. Закарпаття, Житомир, Вінниця… На всій території України у нас близько 60 локацій. На стратегічно важливих трасах будуть наші люди стояти й обмежувати рух», — заявив учасник акції протесту в Києві.

Також власники машин з литовськими номерами з 19 на 20 листопада заблокували прикордонні переходи «Нова Гута — Нові Яриловичі» на кордоні з Білоруссю, пише видання «Сильні новини». Про ситуацію на кордоні повідомив пасажир рейсового автобуса Київ — Гомель, який повинен був прибути в кінцевий пункт до опівночі.

«Автобус зупинила поліція і повідомила, що на кордоні страйк. На вʼїзді на прикордонний перехід поперек дороги на «аварійці» стояло близько 10 машин, і близько 20 осіб, які просто ходили по колу. Вони не впускали і не випускали ні машини, ні рейсові автобуси. Я змушений був вийти з автобуса і пройти два кордони пішки», — розповів він.

Близько другої години ночі протестувальники стали частково пропускати машини з білоруськими номерами. Прикордонник порекомендував усім, хто найближчим часом планує перетинати кордон, заздалегідь перед виїздом уточнити ситуацію на прикордонному переході.

  • Громадська організація «Авто Євро Сила» на 20 листопада анонсувала проведення безстрокової «акції громадської непокори» у 46 містах України. Також організатори опублікували карту обмеження руху в різних регіонах країни. За оцінками «Авто Євро Сили», участь у протесті візьмуть понад 50 тисяч осіб.
  • Акцію обіцяють проводити до скасування законопроектів №8487 і №8488, зокрема, до відміни коефіцієнту віку авто в розрахунку вартості акцизу.
  • 7—8 листопада власники автомобілів з єврономерами протестували під Верховною Радою. Вони заблокували рух поблизу парламенту та Маріїнського парку і вимагали доступного розмитнення авто.
  • 8 листопада Верховна Рада змінила систему оподаткування ввезення легкових автомобілів, прийнявши законопроект №8487.