Рада перейменувала Кіровоградський район у Кропивницький. І почала перейменування області

Дата:
Рада перейменувала Кіровоградський район у Кропивницький. І почала перейменування області

Єлисаветградський Тиждень

Верховна Рада 20 листопада на вечірньому засіданні перейменувала Кіровоградський район Кіровоградської області в Кропивницький район. За постанову №4906 про перейменування Кіровоградського району проголосував 231 депутат, проти — 4, 7 — не голосували .

Слідом за перейменуванням району народні депутати дали старт перейменуванню області: Рада схвалила звернення до Конституційного Суду щодо висновку про законопроект №8380 «Про внесення змін до Конституції щодо перейменування Кіровоградської області в Кропивницьку».

«За» звернення до КС проголосували 239 народних депутатів.

За процедурою, законопроект про внесення змін до Конституції може бути розглянуто Радою тільки після висновку Конституційного Суду. Потім парламент повинен прийняти цей законопроект у першому читанні. Після цього, на наступній черговій сесії, парламент може голосувати за прийняття загалом. Для цього потрібно не менше 300 голосів.

Кіровоград у Кропивницький Рада перейменувала ще в 2017 році в межах закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) режимів і заборону пропаганди їх символіки».

Спікер Ради Андрій Парубій раніше заявляв про необхідність перейменувати дві області: Кіровоградську в Кропивницьку, а Дніпропетровську — в Січеславську.

Марко Кропивницький, український письменник, драматург і актор, один із засновників українського професійного театру, народився в 1840 році в селі Бежбарайки [в той час Херсонська губернія, Російська імперія].