«Важкою ціною вистояли і перемогли». Україна відзначає 5-річчя початку Революції гідності

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«Важкою ціною вистояли і перемогли». Україна відзначає 5-річчя початку Революції гідності

Малолєтка Євген / УНІАН

21 листопада в Україні відзначається День гідності та свободи. Його заснував у 2014 році президент Петро Порошенко на честь першої річниці початку Євромайдану.

Приводом до початку масових протестів стало рішення Кабінету Міністрів Миколи Азарова припинити підготовку до підписання Угоди про асоціацію з Європейським союзом. Увечері 21 листопада 2014 року на центральній площі Києва зібралася невелика група активістів і виступила проти цього рішення. Подальші події Євромайдана перетворили цей протест на багатотисячні демонстрації.

«Памʼятаємо», — написав у Facebook президент Петро Порошенко.

Премʼєр-міністр Володимир Гройсман підкреслив, що «важкою ціною українці вистояли і перемогли».

Заступник спікера Верховної Ради Ірина Геращенко написала, що для неї цей день — «час молитви і тиші, подяки тим, чиїй памʼяті ми повинні бути гідними». «Вони вже зробили Україну іншою. Дай Бог нам мудрості, сил, мужності і розуму зробити Україну кращою», — написала віце-спікер.

«Революція Гідності перемогла, продемонструвавши незламність українського духу і волю до перемоги», — зазначили в «Блоці Петра Порошенка».

Екс-премʼєр-міністр Арсеній Яценюк написав, що Україна за ці пʼять років пройшла шлях, «рівний не одному десятиліттю».

Як будуть відзначати?

У Києві о 10:00 розпочнеться поминальний молебен та покладання квітів на алеї Героїв Небесної сотні. Приблизно в той же час в центрі Києва відбудеться акція «Памʼятаємо»: пройде студентська хода — вона так само відправиться до меморіалу Героїв Небесної сотні. Захід має завершитися запаленням лампадок.

У відреставрованому Будинку Профспілок відкриється виставковий центр меморіального комплексу Героїв Небесної сотні — Музей Революції гідності, де представлять виставку «Назустріч волі».

У цей же день в «Мистецькому Арсеналі» відкриється міжнародна виставка «Революціонуймо!». На ній художники з різних країн через інсталяції, живопис, відео - та фотодокументацію будуть говорити про події революції та аналізувати їх як суспільне явище.

Крім того, в Українському музеї літератури відбудеться презентація четвертої книги проекту Інституту національної памʼяті «Усна історія Майдану», в якій зібрані інтервʼю з безпосередніми учасниками Революції гідності.

Офіційні заходи до пʼятої річниці початку Євромайдану також пройдуть в інших містах України.