НАБУ розслідує засекречення справи про спецконфіскацію $1,5 млрд «грошей Януковича»

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Національне антикорупційне бюро проводить досудове розслідування за фактом засекречення Генеральною прокуратурою вироку Краматорського міського суду у справі про спецконфіскацію $1,5 млрд «грошей Януковича».

Про це йдеться у матеріалах Соломʼянського районного суду міста Києва .

Кримінальне провадження № 52018000000000892 НАБУ почало 18 вересня 2018 року. Одна з офшорних фірм, юридична особа-резидент Республіки Кіпр Akemi Management Limited, подала позов проти детектива бюро і вимагає визнати її потерпілою у справі.

Компанія стверджує, що постраждала через засекречування вироку Краматорського міського суду.

Рішенням Соломʼянського районного суду Києва Akemi Management Limited визнано потерпілою стороною в кримінальному провадженні НАБУ.

  • 28 березня 2017 року Краматорський міськсуд Донецької області ухвалив вирок Аркадію Кашкіну — колишньому директору ТОВ «ГазУкраїна-2020» та спільникові бізнесмена Сергія Курченка. Це дало можливість провести спеціальну конфіскацію $1,5 млрд президента-втікача Віктора Януковича і його оточення. Згодом вирок Кашкіну засекретила ГПУ.
  • У жовтні 2018 року у Швейцарії арештували рахунки олігарха і соратника екс-президента Віктора Януковича — Сергія Курченка. Усього на рахунках Курченка заморозили $2 млн. У ГПУ заявили, що це лише один із рахунків, на який перераховували гроші з України. Цим займався один із колишніх топ-менеджерів Брокбізнесбанку. Його імʼя не називають.
  • Курченка підозрюють у створенні злочинної організації та легалізації доходів із січня 2010 року до лютого 2014 року (під час президентства Януковича).