Росія поклала на Україну відповідальність за ситуацію в Азовському морі

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Росія звинуватила Україну в загостренні ситуації в Азовському морі і заперечує аналогічні звинувачення на свою адресу, йдеться в заяві Міністерства закордонних справ РФ.

РФ застерегла Україну від спроб переглянути нинішній статус Азовського моря як внутрішніх вод двох країн і заявила, що «відповідальність за можливе подальше загострення ситуації в Азово-Керченській акваторії лягає на Україну» та на країни, які її підтримують.

У російському МЗС також підкреслили, що Азовське море — це внутрішні води Росії і України, тому, відповідно, Керченська протока не була і не є міжнародною. Отже до неї не можна застосовувати вимоги про право транзитного або мирного проходу іноземних кораблів.

Через це РФ вважає законними перевірки іноземних кораблів російськими прикордонниками в Азовському морі. Крім того, в МЗС РФ заявили, що російських військових, які перебувають в Азовському морі, залучають до охорони Кримського мосту.

«Дії України, яка оголосила про створення військово-морської бази в Бердянську і систематично закриває окремі райони Азовського моря для проведення артилерійських стрільб, саме й спрямовані на мілітаризацію Азовського моря», — сказано в заяві.