У проекті бюджету-2019 знайшли 1 млрд гривень на фонд президента

Дата:
У проекті бюджету-2019 знайшли 1 млрд гривень на фонд президента

European People's Party / Flickr

У проекті бюджету-2019 заклали мільярд гривень на фінансування Фонду президента України.

Про це на своїх сторінках у Facebook повідомили підприємець Анатолій Амелін, нардеп та голова партії «УКРОП» Тарас Батенко, а також лідер партії «Самопоміч» Андрій Садовий. Вони опублікували витяги з документа та звинуватили Порошенка в тому, що за ці гроші він фінансуватиме свою передвиборчу кампанію.

«Відтепер виборча кампанія президента Порошенка фінансуватиметься коштом Державного бюджету України, тобто Вашим коштом, шановні виборці — платники податків. Те, що українська влада ніколи не гребувала використовувати бюджет для власного передвиборного піару — ні для кого не секрет. Але вона перевершила сама себе. У проекті бюджету на 2019-й рік, виборчий рік, закладено цілий мільярд гривень на фінансування... Фонду президента Порошенка», — написав Батенко.

У проекті бюджету-2019 зазначено, що за 1 млрд грн фонд планує фінансувати освітні проекти, підключати інтернет у школах, купувати автобуси та будувати басейни, а також надавати податкові пільги для компенсації витрат, пов’язаних із підняттям тарифів.

Андрій Садовий вказав на те, що ці гроші можна було б закласти в бюджет Міністерства освіти, і тоді б не виникало до цього факту жодних питань.

«Здавалось би гарна справа — освіта, наука і т. д. Ну то закладіть державні кошти в бюджет Міносвіти. Але ж ні. Як тоді новини перед виборами писати в стилі “Порошенко дав грошей молодим науковцям”?» — написав Садовий.

  • Фонд президента України з підтримки освітніх та наукових програм для молоді засновано два тижні тому — 6 листопада 2018 року. На офіційному сайті президента зазначено, що фонд створили для надання грантів для підтримки наукових досліджень і розробок молодих науковців.
  • Комітет з питань бюджету Верховної Ради рекомендував парламенту ухвалити в цілому законопроект №9000 «Про Державний бюджет України на 2019 рік». Члени комітету ухвалили рішення близько 4:30 ранку 22 листопада, розпочавши розглядати проект бюджету о 15:30 попереднього дня.
  • Рада планує розглянути проект держбюджету у другому читанні сьогодні, 22 листопада.