«Вчені повністю позбавлені бюджетної підтримки». Порошенко розповів, на що витратять мільярд із Фонду президента

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«Вчені повністю позбавлені бюджетної підтримки». Порошенко розповів, на що витратять мільярд із Фонду президента

Пресслужба президента України

Президент Петро Порошенко заявив, що кошти з Фонду президента витратять на стипендії українським студентам за кордоном і гранти для молодих вчених, пише «Лівий берег».

«Що це таке? Там, де є угоди з іноземними університетами, допоможемо стипендіями тим студентам-відмінникам, які виїжджають, щоб вчитися за кордоном, але обовʼязково повернуться в Україну», — заявив президент на зустрічі зі студентами торговельно-економічного університету в Києві.

Президент додав, що молодим вченим, які позбавлені бюджетної підтримки, будуть через «абсолютно прозору модель» виділяти гранти. «Зараз буде оголошено конкурс, щоб на чолі [фонду] стала авторитетна людина, яка користується довірою всього суспільства», — сказав глава держави.

  • Напередодні стало відомо, що в проекті бюджету-2019 заклали мільярд гривень на фінансування Фонду Президента. Порошенка звинуватили в тому, що за ці гроші він планує профінансувати власну виборчу кампанію.
  • У самому проекті держбюджету вказано, що за 1 млрд грн фонд планує фінансувати освітні проекти, підключати інтернет у школах, купувати автобуси та будувати басейни, а також надавати податкові пільги для компенсації витрат, пов’язаних із підняттям тарифів.
  • Фонд президента з підтримки освітніх та наукових програм для молоді заснували тільки 6 листопада. На офіційному сайті президента зазначено, що його створили для надання грантів для підтримки наукових досліджень і розробок молодих науковців.