Туреччина звинуватила 28 осіб у вбивстві посла Росії Карлова. Замах на дипломата планували ще за півроку до злочину

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Туреччина звинуватила 28 осіб у вбивстві посла Росії Карлова. Замах на дипломата планували ще за півроку до злочину

Yavuz Alatan—AFP / Getty Images

Прокуратура Туреччини звинуватила у вбивстві посла РФ Андрія Карлова 28 осіб, пише турецьке агентство Анадолу.

Слідчі стверджують, що замах на дипломата організувала «терористична течія Фетхуллаха Гюлена» (FETО), чиїх прихильників звинувачують у спробі перевороту 15 липня 2016 року.

В обвинувальному висновку підкреслюється, що замах на дипломата був провокацією з метою поігршити турецько-російські відносини. Підозрюваних звинувачують у порушенні конституційного ладу, причетності до терористичної організації і плануванні вбивства з метою терору.

Згідно з обвинувальним актом, замах на дипломата планували ще за півроку до злочину. Прихильники Гюлена дізналися, що російського посла в Анкарі запросили на девʼятий традиційний іфтар (прийом) у червні 2016 року для глав іноземних дипмісій у штаб-квартирі правлячої «Партії справедливості та розвитку Туреччини».

Згідно з планом організаторів замаху, Мерт Алтинташ повинен був увійти в будівлю, де проходив іфтар, в якості співробітника служби охорони. Щоб не привертати уваги, Алтинташ скористався значком співробітника служби адміністрації премʼєр-міністра Туреччини. Однак у цей день замах не відбувся, бо Карлов перебував за кордоном і не брав участі в іфтарі.

Хто такий Фетхуллах Гюлен?

Турецький письменник і ісламський громадський діяч, колишній імам і проповідник. Засновник громадського руху «Хізмет». Гюлена вважають одним із провідних діячів мусульманського світу. Він також відомий як один з головних критиків турецького президента Реджепа Ердогана.

  • Убивство посла Росії Андрія Карлова сталося 19 грудня 2016 року в Анкарі під час його виступу на відкритті виставки «Росія очима турків». Нападника Мевлюта Алтинташа вбили під час перестрілки з поліцією.
  • У ніч з 15 на 16 липня 2016 року в Туреччині відбулася спроба державного перевороту. Частина турецьких військових взяли під свій контроль кілька стратегічно важливих обʼєктів в Анкарі, Стамбулі та інших містах. Однак спроба захоплення влади провалилася. Ердоган звинуватив у спробі перевороту рух Гюлена.