«Надані факти виявилися неправдивими». Рідні 55 жертв аварії MH17 подали на Росію в ЄСПЛ

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
«Надані факти виявилися неправдивими». Рідні 55 жертв аварії MH17 подали на Росію в ЄСПЛ

Alexander Ermochenko / Anadolu Agency / Getty Images

Рідні 55 жертв аварії літака MH17, збитого влітку 2014 року над Донбасом, подали позов до Росії в Європейський суд з прав людини, повідомляє NOS.

Вони вважають, що саме Росія відповідальна за катастрофу літака, і звинувачують її в перешкоджанні розслідуванню інциденту. Крім того, родичі загиблих хочуть, щоб Росія зізналася в цьому злочині. «Росія не надала важливу інформацію Міжнародній групі розслідувачів. Більш того, надані факти в підсумку виявилися неправдивими», — зазначив їхній адвокат Вейру Мева.

Це не перший позов родичів загиблих у цій катастрофі до Росії. У 2016 році аналогічну скаргу в ЄСПЛ подали від імені сімей загиблих громадян Австралії, Нової Зеландії та Малайзії.

  • Пасажирський літак компанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий 17 липня 2014 року біля окупованого Тореза Донецької області зенітним ракетним комплексом «Бук» російського виробництва. Пасажири і члени екіпажу — загалом 298 осіб — загинули.
  • Росія свою причетність до катастрофи літака спростовує, але висуває суперечливі версії події. Спершу вона заявляла, що «Боїнг» збив український військовий літак, а у вересні 2018 року почала стверджувати, що його збила українська ракета комплексу «Бук».